Športna in fizična dejavnost morata biti del načrtov okrevanja po krizi COVID-19, sporočajo članice OZN

 
Ob prepoznavanju moči športa v razviti družbi je 118 držav članic Združenih narodov (OZN) pozvalo vse države, naj šport in telesno aktivnost vključijo v svoje načrte okrevanja po krizi COVID-19 ter šport in telesno aktivnost vključijo v nacionalne strategije trajnostnega razvoja.

V skupni izjavi o vplivu pandemije COVID-19 na šport, telesno aktivnost in počutje ter njihovih učinkih na družbeni razvoj so podpisniki poudarili kako šport in telesna dejavnost dragoceno prispevata k izboljšanju številnih pomembnih področij, kot so: izobraževanje, trajnostni razvoj, mir, sodelovanje, solidarnost, pravičnost, socialna vključenost in zdravje.

»Šport in telesna dejavnost sta kljub številnim prednostnim izzivom v tej stiski ključnega pomena za naše dobro počutje, saj koristita tako našemu fizičnemu kot tudi duševnemu zdravju ter blažita stres in tesnobo«, dodajajo v izjavi.

Vlade so pohvalile prizadevanja vseh zainteresiranih deležnikov - mednarodnih in nacionalnih športnih zvez ter organizacij, ki so že začele delati na načrtih vključevanja in spodbujanja ljudi k aktivnemu preživljanju prostega časa.

Skupna izjava podpori športu sledi kot odgovor Evropske komisije, ki je države članice Evropske unije (EU) pozvala, naj s sredstvi EU ublažijo negativne posledice pandemije COVID-19 na športni sektor. Poleg tega so ministri za šport 27 držav članic EU nedavno sprejeli sklepe, v katerih so poudarili pomen vloge športa na družbo med krizo COVID-19. V sklepih so poudarili potrebo po pomoči športu v fazi okrevanja, hkrati pa pozvali k solidarnosti deležnikov športnih krogov v času pandemije.


"POKORONAVIRUSNEM SVETU BO ŠPORT KORISTIL"

Predsednik Mednarodnega Olimpijskega Komiteja Thomas Bach je pred nekaj tedni v virtualnem dialogu OZN dejal: »Pokoronavirusni svet bo imel koristi od športa, zato smo pripravljeni prispevati uresničevanju, da svet postane boljši, s športom.« Bach tako poziva vlade sveta, naj šport vključijo v svoje programe podpore po koronavirusu zaradi bistvenega doprinosa športa k družbi.

»Šport prispeva k okrevanju družbe in k ustvarjanju boljšega sveta na zdravstveni, socialni in ekonomski ravni,…« je komentiral predsednik Bach. »Šport ustvarja delovna mesta, ustvarja poslovne priložnosti in igra pomembno gospodarsko vlogo v mnogih državah, kar je ključnega pomena za države, ki želijo ponovno zagnati svoje gospodarstvo.«

Pomen ohranjanja aktivnosti je v središču Memoranduma o soglasju, podpisanega maja med Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ki se osredotoča na promocijo in zagovarjanje zdravja s športom in telesno aktivnostjo. Obe organizaciji sta se tudi združili z Združenimi narodi s kampanjo »Zdravi skupaj«, ki poudarja pomembnost skupnega prizadevanja in globalnega sodelovanja, potrebnega za ohranjanje zdravja ter zmanjšanje širjenja in vpliva COVID-19.

Vir: IOC (Olympic.org)

« nazaj

» Svetovanje

         svetovanje.jpg

Svetujemo vam pri postavitvi naprav v vašem kraju.


več »


» Oglaševanje

Naprave za Outdoor fitness imajo tudi prostor, ki je namenjen oglaševanju (sponzorstva,...)

več »

» Novice

Nedavno odprt Senior fitnes park navdušuje prebivalce Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah

V domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so nedavno otvorili čisto novi Senior Fitnes Park, ki je prebivalcem omogočil dostop do novega načina aktivnega življenja in vadbe na...

več »

» Povpraševanje

Bi radi postavili fitnes park v vašem mestu?
Pošljite nam vaše želje in približno lokacijo postavitve (m2), mi pa vam bomo svetovali postavitev in ocenili okvirno ceno projekta.
povpraševanje »

» Vabimo k sodelovanju

K sodelovanju vabimo gradbena podjetja, arhitekte, ki projektirajo in urejajo postavitev športnih igrišč.
več »

T: + 386 (0) 1 562 33 80

UM Maribor

» Kontakt

T: + 386 (0) 1 562 33 80

e-mail: info@outdoorfitness-fun.si